05 November 2011

KABERTE (KAcang BERsalut TEpung)

Assalamualaikum.
Hai kawan-kawan.
Atoiii!! Da pukul 10.00pagi dah. Esok dah raya. Tapi kuih tadek pon. Ala, sok kawan datang nak hidang ape? Takkan coklat moist ngan kerepek-kerepek je kot.

Tiba-tiba..TINGGG!
Idea pom datang. Yeayy, saya nak wat KABERTE! Muka terus tersenyum lebar. ^____^ Cehh..

Ait?!? Ape tu KABERTE?? Ia adalah KAcang BERsalut TEpung. Hohoo, sesuka saya je nak cipta akronim senirik eh? Ish, tak sedap lak name tu. Haha. Biarkan. Yang penting sedap dikunyah, dan ditelan. Nyum nyum~ Meh sini follow saya wat meh..

Bahan A:
  1. 500gm kacang tanah.
Bahan B:
  1. 2biji telur.
  2. 3sudu santan.
  3. sedikit garam.
  4. 5sudu gula.
  5. 3sudu cili boh (Ikut selera. Law tanak pedas, tayah letak.)
Bahan C:
  1. 1cawan tepung beras.
  2. 1cawan tepung gandum.
Cara-cara:
  1. Basuh kacang tanah. Jangan lama sangat. Pastu tuskan sehingga kering.
  2. Sementara tunggu kacang kering, satukan bahan B dalam 1bekas. Ratakan sampai larut taw.
  3. Satukan bahan C dalam 1bekas.
  4. Masukkan 1senduk ramuan bahan B dalam bekas kacang. Gaul hingga rata. Pastu taburkan bahan C. Gaul lagi. Masukkan 1senduk ramuan bahan B dalam bekas kacang lagi sekali. Gaul hingga rata lagi sekali. Pastu taburkan bahan C lagi sekali. Gaul lagi sekali. Ulang proses ini jika mahukan salutan yang lebih tebal. Buat sambil senyum taw. ^_^
  5. Boleh mula menggoreng dalam minyak yang panas.
  6. Tuskan dan sedia untuk dihidang! :)

Inilah hasilnya!! 

Psstt, jom try jomm.. ^_^ Semoga berjaya!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...